Mësoni rreth dëgjimit

Dëgjimi juaj është i rëndësishëm


Dëgjimi i mirë është një pjesë e rëndësishme e cilësisë së jetës suaj. Dëgjimi i mirë ju ndihmon të bëni një jetë aktive, të ndieni më tepër komfort dhe siguri në vetvete, edhe në prani të një grupi të madh ose në një vend me zhurmë. Gjithashtu, dëgjimi i mirë ndihmon në stimulimin e vazhdueshëm të trurit.

 

Ndiqni udhëtimin e tingullit nga veshët drejt trurit

Kur flasim për veshët tanë, ne zakonisht i referohemi pjesës që duket së jashtmi. Megjithatë, kjo është vetëm një pjesë e historisë.
Në fakt, ajo pjesë është thjesht veshi i jashtëm. Një pjesë shumë më e madhe e sistemeve tona të dëgjimit është e sigurt në mbrojtjen e kokës sonë.

 1. 1.  Tingulli arrin në kërmillin e veshit...
  2. ...përçohet në kanalin e dëgjimit...
  3. ...përplaset me daullen e veshit, shkakton dridhje në të...
  4. ..më pas përcillet në veshin e brendshëm përmes zinxhirit të kockëzave të vogla dëgjimore (kocka).
  5.  Aty qelizat e flokut e konvertojnë lëvizjen aty në impulse elektrike, të cilat transmetohen në tru përmes nervit të dëgjimit.

   


Nga buron tingulli? Sa i lartë është ai? A është fjalë? Çfarë do të thotë? Derisa të rritemi, dëgjimi do të jetë bërë shprehi e përjetuar. Ne "bllokojmë" zhurmat që kemi mësuar se nuk janë të rëndësishme, për shembull zhurmat e vazhdueshme në sfond.

Kuptueshmëria e të folurit varet nga masa me të cilën e mësojmë një gjuhë. Mirëpo rëndësia emocionale luan gjithashtu një rol. Tekefundit, të kuptuarit nëpërmjet dëgjimit nuk është detyrë e veshit, por përkundrazi e trurit.
 
Lehtësim në përditshmëri


Truri juaj mund të kompensojë humbjen e dëgjimit deri në një farë mase,
megjithatë, kompensimi i humbjes së dëgjimit mund të jetë rraskapitës.
Prandaj, lodhja është shpesh një nga efektet anësore të humbjes së dëgjimit.
Një aparat dëgjimi mund të përmirësojë situatat angazhuese në aspektin akustik, duke e bërë përditshmërinë më të lehtë dhe duke përmirësuar kështu cilësinë e mirëqenies suaj.

Ruajtja e tingujve


Zakonisht, humbja e dëgjimit nënkupton që disa sinjale të tingullit nuk i transmetohen më trurit, prandaj trurit i mungon informacion, gjë që ia vështirëson shumë më tepër të kuptuarit e fjalëve. Shpesh mund të dëgjoni dikë që flet, por nuk mund të dëgjoni qartësisht fjalët. Përdorimi i hershëm i aparateve të dëgjimit mund të mbajë trurin tuaj aktiv duke i dhënë atij informacionin e nevojshëm për të kuptuar të folurit.Dëshironi të mësoni më tepër?


Testi i dëgjimit online

Testoni dëgjimin nga shpia me anë të testit të ri të dëgjimit online.

Tiniti

Ndieni zhurmë në veshë? Mësoni rreth simptomave, shkaqeve dhe zgjidhjeve për tinitin.

Aparatet e dëgjimit

Shihni aparatet më të fundit të dëgjimit për të kuptuar se cili është i duhuri për ju.